Bemutatkozás

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének Hajdú-Bihar megyei szervezete 1950-ben alakult meg. A Siketek és Nagyothallók Országos szövetségének és helyi csoportoknak a megalakulása évszázadok társadalmi fejlődésének és változásainak eredménye. 2005-ben önálló egyesületté alakultunk át (Siketek és Nagyothallók Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete). Egyesületünk érdekvédelmi és érdekképviseleti szervezet.

Siket és nagyothalló tagjaink elzárkóznak a halló társadalomtól, sajátos kultúrájuk van, ezért rendezvényeinkkel, programjainkkal képzéseinkkel próbáljuk felhívni a figyelmet a másság elfogadására, és hallássérült tagjainkat is arra biztatjuk, nyíljanak meg a halló társadalom felé. A szabadidős programok szervezésekor a társadalom felé nyílt programokat, így a jelnyelv iránt érdeklődők is kedvet kapnak a hallássérült kultúra felé nyitni, a kommunikációjukat elsajátítani.

Célunk az, hogy nem csak az őket körülvevő speciális csoport legyen érintett a szabadidős tevékenységekben, hanem a halló emberek is közösen működjenek együtt a programok, feladatok alkalmával. Heti egy alkalommal, csütörtökönként este 17-21-ig klubszerűen működünk és tagjainknak különböző előadásokat tartunk.

Esély napon valamint a városi és megyei iskolákban tartandó esélynapokon, ahol bemutató előadásokat tartunk és kommunikációs játékokon keresztül mutatjuk be a hallássérült emberek világát. Egyesületünk 2007 óta a SINOSZ tagszervezet tagja.